neděle 21. srpna 2016

Jasný záměr


Seděli jsme v autě a povídali si.
Bylo nás víc. Většina žen a jeden mladý muž. My starší,kolem čtyřiceti, on 25 let.
Povídali jsme si o všem možném od stravování, přes cvičení a životní styl, až jsme se dostali ke vztahům.

Mladík byl příjemný, sdílný a na otázku, jestli si přeje, aby jeho nová partnerka byla vegankou, protože veganství je momentálně jeho cesta, jednoznačně odpověděl, ANO.
Chce žít jako vegan, cvičí jógu a přeje si v tomto duchu vychovávat své děti.
Čisté,prosté, jasné. Přeje si partnerku, jako je on sám.Jasný cíl a jasná vize.
Přál si,aby jeho nastávající partnerka byla vegankou z přesvědčení, aby to prostě žila, protože ji to naplňuje , jako jeho samotného, aby byla sama sebou  a žila takový život ještě než se poznají, ne kvůli němu.

Uvědomila jsem si tu sílu mládí.
Nezatíženost negativními zkušenostmi, neustálým přizpůsobováním a manipulací, ve kterých jsme žili s kamarádkami dlouhá léta my.
Jak prosté by to bylo,kdyby si lidé uvědomili, že vlastně hledají sebe samotné?
Své odrazy,které mají podobné hodnoty a zájmy.
Oč by bylo všechno jednodušší dát si jasný záměr.
Toužím po člověku, který je stejný jako já.

Proč vyplňujeme na seznamkách složité formuláře se svými zájmy, hodnotami a prioritami?
Abychom našli někoho s podobnými zájmy a životní filozofií.
Je jasné, že to samozřejmě není zárukou bezkonfliktního vztahu.ale když máme podobné náhledy na svět, zmenšují se nám třecí plochy a můžeme si naše povahy a soužití v partnerském vztahy brousit ,jako drahokamy.
Když si vegetarián najde pojídačku řízků, která miluje kávu a čokoládu, domácí uzené a klobásky, tak se mají proč štěkat docela často.
Nebo zarytá nekuřačka a abstinentka těžko ocení kuřáka doutníků,který si dá denně litránek vína.

Vím,říká se:" protiklady se přitahují",ale myslím si, že tohle rčení "provozují "už jen ženy mé generace a starší, které nemají jasné záměry a "berou co se jim namane", i když jejich životy, než potkaly svého vyvoleného , vypadaly zcela jinak, i když jim vadí co po nich ten druhý neustále chce,i když je nebaví spousta věcí,které ten druhý dělá a vyžaduje ,aby dělaly s ním, stále provozují a přizpůsobují se,aby o svůj objekt nepřišly.

Největším paradoxem pak je, že takové vztahy končí velmi brzy, protože "zadavatel úkolů" se začne velmi často nudit, neboť každý jeho požadavek je již předem splněn a to nikam neposouvá, nemotivuje a dotyčný ztrácí zájem o partnera a nemá touhu o něj jakkoli usilovat.
Cítí jistotu a závislost, což je často dost svazující.

Když se neustále ve vztahu přizpůsobujeme zálibám a potřebám toho druhého, ztrácíme svou sílu,chuť do života a hlavně sami sebe.Jsme na druhém závislí a pak velmi těžce neseme, když nás opustí a přestaneme ho zajímat.Vznikne prázdné místo plné bolesti.Hledáme čím, nebo častěji kým bychom to místo zaplnili a ocitáme se v bludném kruhu.Radost ze života mizí a nastává cesta náhončího (kde koho rychle ulovit),aby to prázdné místo už nebylo. Urputně se o něco snažíme a tak to nefunguje, protože tlačíme na pilu.Přestáváme si věřit, ztrácíme sílu a upadáme do smutku.

Není třeba truchlit a upadat do deprese.Je dobré si uvědomit, že potřebujeme posílit svou sebe hodnotu, začít dělat věci,které nás opravdu naplňují a baví nezávisle na tom, jestli je s Vámi někdo provozuje nebo ne. Jen pro sebe a pro svůj klid, pohodu a štěstí.Když  žijeme naplněný život, jsme spokojení sami se sebou a děláme věci, které nás přitahují a baví, pak potkáme člověka,který se k nám připojí,tak snadno a samovolně,až se tomu budeme divit.
To jsou zákony energie.Co vyzařujeme, to k sobě přitahujeme.
Jako dva magnety.

Minulý týden jsem měla dovolenou a svůj čas věnovala aktivitám,které mi přináší radost a uspokojení.Díky svým výletům, zájmům a zálibám jsem poznala spoustu nových lidí, kteří se stali pro mě  v nějakém směru motivací a také jsem si ujasnila, jaké společné chvíle bych ráda prožívala s partnerem.

Žádní dva lidé na světě nejsou stejní a tím vzniká dost prostoru pro partnerský růst, při kterém řešíme své povahy, návyky a stará traumata.
Jsem přesvědčená, že pokud potkáme někoho, kdo má "alespoň" podobné zájmy, aktivity a náhledy na svět, pak může proces sbližování proběhnout podstatně snadněji a třecí plochy se zmenšují.

Některé moudré knihy, které píšou o tom,jak si správně přát, radí napsat si do detailu, jakého člověka si přejete potkat.Včetně výše konta,auta a stavební parcely,barvy očí a velikosti bot:-)
Podle mě , je to velmi omezující.
Spousta lidí pak očekává dokonalý balíček, ale ten nepřichází, protože žádná dokonalost neexistuje.

Když vyzařujeme štěstí a pohodu, protože se tak opravdu cítíme, pak nám vesmír pošle člověka,který se k nám v danou chvíli hodí a má pro nás novou "výukovou látku".
Zkusme si to zjednodušit a uvědomme si, že v jednoduchosti je krása a prostý záměr jdoucí ze srdce stačí k tomu, aby se naše přání naplnila.




Děkuji mladému muži za jeho krásné záměry a děkuji svým vrstevnicím za inspiraci, kterou mohu čerpat z jejich příběhů.

Krásné dny v lásce vám všem přeji
Bi

6 komentářů:

  1. Souhlasím, že potřebujeme někoho podobného jako my. Problém je, že se to strašně špatně definuje. S mým bývalým přítelem jsme měly docela podobné zájmy, ale povahově jsme byli úplně jiní. S nynějším partnerem jsme na první pohled každý úplně jiný (já humanitní vegetariánka a on inženýr rozhodně nevegetarián), ale lidsky a povahově si sedíme mnohem víc. Najít toho správně podobného je někdy docela těžké a záludné :)
    Žena oděná Měsícem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jano.Děkuji Vám za komentář.Krásně jste to napsala.Povahově si sedíme mnohem víc:-)Kdykoli najdeme osobnostní linku s tím druhým,máme podobné názory a životní náhled, vzniká daleko větší prostor pro toleranci a pochopení našich odlišností.Pak je jedno, že on jí řízky a vy zeleninu, protože vám to vzájemně nevadí, neboť dokážete druhého přijímat takového jaký je.Mít si co říct a mít podobný náhled na život,to je pro mě momentálně zřejmě nejvyšší meta souznění.Krásné dny v lásce Vám přeji.B.

      Vymazat
  2. říká Vám něco tolerance, kompromis...když zdravý potká protějšek s cukrovkou,tak mu nebude tolerovat inzulín, dietu? Můj partner nejí česnek a to v žádné podobě a já ho miluji, tak ho mám poslat do ....Brigito ten váš blog jsou sračky zhrzené ženy, je to sladkobolně truchlivé, dnes jsem si dala tu práci a přečetla skoro do konce a zase jsem se utvrdila,že jsou to sr....

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den.
    Myslím,že jste nepochopila obsah článku.Psala jsem o společných zájmech,zálibách a náhledech na svět, nikoli o zdravotních potížích protějšku.To je naprosto jiná kategorie.Co se týká mých článků,tak Vám děkuji za názor.Nikdo Vás nenutí ke mě chodit a číst co se Vám nelíbí.Na většině blogů negativní,nebo anonymní komentáře mažou.Já to nedělám,protože život a názory lidí nejsou jen bílé.Každopádně být Vámi,tak bych přestala kritizovat a hledat chyby na ostatních, hodnotit jací jsou, když je neznáte a pokusila se přijít na to proč mě to "kolem" tak hrozně štve.Třeba by se Vám ulevilo.Pokud jste za večer přečetla všech mých cca 250 článků,tak bych už zřejmě měla tu knihu vydat:-)Pokud budete mít chuť,tak se někdy pod své výroky můžete podepsat,když jste o nich tak přesvětčená.Díky.B.

    OdpovědětVymazat
  4. Na jedné straně máme, že "protiklady se přitahují", ale na druhé, že "vrána k vráně sedá", a podle mě žádný extrém nepřinese nic dobrého, tak by měl člověk hledat zlatou střední cestu. V některých věcech je rozumné nedělat kompromisy, jako třeba když žijete určitým životním stylem a chcete v tom duchu vést svou rodinu, potřebujete stejně založeného partnera, jak píšete v článku. Jenomže pak je tu ta potvora láska, která je slepá a klidně tomu veganovi může do cesty přivát pojídačku řízku a co s tím potom.
    Souhlasím, že pokud je člověk spokojený a dělá věci, které ho baví, snadněji k sobě přitáhne podobnou osobu, a doufám, že to časem zafunguje i na mně, protože po dlouhé době jsem single, jak říká kamarádka, zase jsem to jen já, moje čistá esence. Snad si ji dokážu udržet i v kombinaci s partnerem.
    Víc takových inspirativních lidí, chvil a rozhovorů :)
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Raduško díky za komentík.Je to přesně tak jak píšeš.Buď jdeme do vztahu,nebo spíše jeho hledání rozumově a nebo děláme jen to co milujeme, jsme takoví jací jsme ,potkáme "podobně,nebo odlišně" smýšlejícího jedince a nastává další zkušební látka,jak neztratit sám sebe.Myslím,že s člověkem,který je mého založení to půjde snáz..ale to je teorie:-)
    Budeme se informovat průběžně:-)Hodně štěstí a krásné dny.Bi

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a přeji krásný den..