neděle 24. července 2016

Síla rozhodování

Zdroj Pinterest

Před nedávnem jsem měla zajímavý zážitek. byla u mě přítelkyně,kterou znám již 15 let.Sdílely jsem spolu jednu dobu společnou domácnost.Znám ji velmi dobře. Jsme jako sestry.
 Avšak tentokrát jsem uviděla věc,kterou jsem dříve nechtěla, nebo neuměla vidět. Má milá přítelkyně má veliký problém s rozhodováním.
Nejedná se o malé věci, jako třeba jakou zubní pastu si koupit, ale má problém se rozhodnout kam a s kým jet, kde a kdy a dokáže si svou nerozhodností "zavařit" a zkazit doslova půl dne, protože stále vymýšlí tu "nejlepší " variantu a ještě potřebuje názory okolí,v tomto případě mě.
Díky této nerozhodnosti si velmi často komplikuje život,protože se dostává do velkého tlaku,chodí často pozdě, ujíždí jí spoje a propadávají již zaplacené jízdenky, protože často pochybuje o správnosti svého rozhodnutí.Tak dlouho přemýšlí,až spoustu situací prošvihne a pak má opět důvod mít špatnou náladu,protože to vlastně nedopadlo podle očekávání.

Začaly jsme se spolu tomuto tématu intenzivně věnovat  a zjistily jsme následující.
Naše nerozhodnost často pramení z mládí, kdy za nás neustále rozhodovali jiní a nemuseli jsme přebírat zodpovědnost za svůj život a svá rozhodnutí.
Rozhodovali rodiče.Někdy je to pěkně štvalo a my převzali model, že rozhodování je nepříjemné a těžké.Vyčerpávající a zdlouhavé.

Pokud jsme plynule a příkladem nepřešli k žití vlastního života (což je nás většina), pak ke svému rozhodování potřebujeme stále názory jiných. V tomto momentě však nabíhá začarovaný kruh, protože čím více názorů vyslechneme, tak se stáváme ještě více nerozhodnými.

Dalším důvodem nerozhodnosti může být touha po dokonalosti, tzv perfekcionismus.
Máme několik možností a žádná nám není dost dobrá.
Když už se konečně rozhodneme, stejně pak pochybujeme, jestli naše volba byla správná a ta nejlepší.

Dnešní doba je plná možností.
Zadáte si do vyhledávače název zboží,vyjede Vám X stránek,kde ho najdete, stovky recenzí a Vy si máte vybrat. Máte se rozhodnout.
Přijdete do bankomatu, zadáte výběr 2000kč a vyjedou Vám 3 možnosti, jaké bankovky můžete dostat.Pokud jste nerozhodní,začnete zmatkovat a tvoří se řada, která za Vámi nespokojeně pomlaskává. Dostáváte se do tlaku, aby byl klid na něco rychle kliknete, zvolíte možnost bez přemýšlení a další dvě hodiny přemýšlíte nad tím, že ta jiná možnost byla lepší, protože tu velkou bankovku Vám nikde nechtějí rozměnit.

Měla jsem to dřív stejně.
Nedokázala jsem nést následky svých činů a rozhodnutí,byla jsem oběť a proto jsem se neustále dostávala do tlaku a byla nespokojená.
Nechávala jsem jiné lidi,aby mi radili, manipulovali mnou a rozhodovali za mě. 
Neustále mi přicházely zkoušky tohoto typu, než jsem pochopila,že jediný kdo nejlépe ví co má udělat jak se rozhodnout jsem já sama, protože se přece znám nejlépe.
Přestala jsem se bát následků špatných rozhodnutí, protože pro mě se stala všechna rozhodnutí dost dobrými a věřila jsem,že je to  to nejlepší pro mě a mé okolí.

Nejsou špatná rozhodnutí! Každé nás někam dovede a naučí něco ,co v dané chvíli potřebujeme vědět.

Zkuste uvěřit sami sobě a svému úsudku.
Jak se to dělá?
Trénujete!
Když dlouho nechodím na hodiny yogy, pak v žádném případě nejsem schopna udělat ásány s takovou lehkostí jako dřív.Až po několika lekcích se to povede a já konečně cítím pocit uvolnění a klidu.
Tak je to i s rozhodováním.Začínejte na malých,jako je třeba druh chleba,  který koupíte k večeři, pokračujte přes náročnější, jestli máte danému člověku napsat, nebo říct své pocity, až dojdete do stadia absolutní důvěry v sama sebe a už jen zavřete oči zeptáte, jak se rozhodnout?
Co Vás první napadne uděláte.

Zdá se Vám to moc jednoduché, na to aby to mohlo fungovat?
V jednoduchosti je krása, jak říká klasik.
To my lidé máme stále tendence si vše komplikovat a moc nad vším přemýšlet a laborovat.
Nehledejte důvody své nerozhodnosti.
Prostě začněte trénovat a pomalu se rozhodovat.Sami za sebe.Bez nikoho.
Je to fakt  super pocit.
Velká svoboda.Prostě Freeeee.



S láskou rozhodná Bi 

10 komentářů:

  1. Hezké ... milé čtení s příjemnou a klidnou moudrostí. Dovolte mi ještě podotknout k tomu rozhodování. Existuje ještě trochu složitější způsob rozhodování, který nám nemusí dělat nejlépe, ale respektuje náš vnitřní život. Hodit si mincí ... dětské? Ne však pro toho, kdo se rozhoduje. Pokud hodíte, něco padne a vy to přijmete, pak OK. Pokud se ale nad tím rozhodnutím "kroutíte", pak to znamená, že byste raději to druhé, ale bojíte se to rozhodnout. Takže hurá do rozhodování a hurá do věcí, které nám nevadí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mirku,velice děkuji za Váš komentář. hodit mincí pro někoho dětinské, pro někoho nesplnitelný úkol,jak píšete.Často používáme ke svému rozhodování berličky,ale pokud neuvěříme sami sobě a svému úsudku, tak budeme házet mince sto let a stále se nerozhodneme:-)Hezké cvičení na tréning rozhodnosti.Hurá do toho.Pojďme si hodit mincí.Děkuji za inspiraci.Bi

    OdpovědětVymazat
  3. Johnsnová
    Nádhera,jako bych to byla já
    Vše co jsi krásně napsala je realita
    Moc lidí si to neuvědomuje
    Což je škoda
    Ale chce to cvičení:)
    Děkuji za moudra
    Mám tě ráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško díky moc za krásná slova..Jak píšeš, chce to trénovat a pak člověk udělá i tu rozhodovací pomyslnou jógovou "vránu":-Krásné dny Tobě a hodně lásky Ti přeji..Taky Tě mám ráda.Bi

      Vymazat
  4. Naštěstí je člověk tvor společenský a otevřený. Jinak by se asi v těch nejistotách utopil! Když má přátele, kteří jej s úsměvem, ale mnohdy i křikem podporují, žije se člověku šťastněji.:) Díky rozhovorům a sdílení se můžeme dostat až na začátek našeho života, k pramenu události (byť hned po narození) a zjistit, že se s touto negativní myšlenkou vláčíme téměř po celý dosavadní život.:( Jak je osvobozující tuto negativní myšlenku (což neschopnost rozhodovat se JE) přijmout a rozloučit se s ní! Po té nic nebrání svobodnému rozhodování bez špatných pocitů a sebezničujících výčitek. Naslouchat a správně volit slova je dar, který může využívat téměř každý! Škoda, že generace předešlé těchto vlastností ještě stále málo využívají. Jsme součástí i tvůrci všeho kolem sebe. A když náhodou necháme být něco, co pro nás není v pořádku „TO“ si nás najde jindy a jinak... Díky všem, kteří se snaží vidět a slyšet:). S díky a vděčností za přátele Si.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá SI..Ani nevíš,jak jsem šťastná, že si nalezla odvahu a chuť vykročit své radosti a štěstí..A jak se Ti daří panečku..Krása..Hodně úspěchů milá.Jsem moc šťastná za naše inspirativní přátelství.Těším se zase na Tebe.Bi

      Vymazat
  5. Mně se hrozně líbí tvůj dar - ale i makačka:-) - umět srozumitelně věci říct, pomalu, klidně, schůdně, mírně. Žádné hrcprc ani přespříliš zabíhavých úvah a myšlenek (jak je to u mě).
    Je v tom velká ladnost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Liško.
      Díky za milá slova.Je to někdy makačka,jak píšeš,ten náš život a vůbec všechno kolem.Někdy si připadám,jako ta moje svéhlavá a neochočitelná kočka, která rozplétá klubko provázek po provázku, občas někde spadne a nabije si čumák,ale pak opět vstane a jde zase po tom klubku,aby zjistila co je vlastně na konci, když ty provázky rozmotá:-)Přeji ti spoustu rozmotaných klubíček v lásce a radosti, s klidem a pohodou.Krásné dny.Bi

      Vymazat
  6. Jsem ráda, že jsem na tento článek i celkově na tento blog narazila. Také mám problémy s nerozhodností. Tedy problémy při nakupování jídla nebo oblečení už jsem odstranila, před návštěvou supermarketu si napíšu seznam toho, co potřebuju, případně přihodím to, na co mám zrovna chuť, a oblečení už kupuju jen to, které opravdu chci, což nejlíp zjistím tak, že třeba počkám pár hodin nebo i do druhého dne a do obchodu se pro ten kousek vrátím. Problém mám ale s většími rozhodnutími. Zrovna teď řeším, jestli se odstěhovat do jiného města a opustit vše známé. Je v tom spousta osobních důvodů, svou roli hrají ekonomické faktory a nepřijde mi to jednoduché, a nejhorší je, že ani intuice mi nedává jednoznačnou odpověď.
    Každopádně děkuji za váš pohled na to, že naši nerozhodnost v nás defacto vybudovali rodiče tím, že rozhodovali za nás. Něco na tom bude, vždy pro mě bylo nejjednodušší dělat, co mi naši řekli. Ale teď vím, že až budu vychovávat vlastní děti, postupně je musím nechávat rozhodovat samotné, aby v dospělosti netápali jako já teď.
    Snad je na tom vaše kamarádka už lépe.
    Máte milý blog, ještě se tu porozhlédnu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Radko.Děkuji za zpětnou vazbu a Váš komentář.Při rozhodování mi vždy nejlépe pomohlo vědomí, že nic není špatně a každá volba mě jinam dovede,každopádně, neexistuje špatná volba.Dlouhá léta jsem byla velmi nerozhodná a potřebovala jsem často tisíc telefonů s kamarádkami a rodinou,abych si uvědomila co vlastně chci a jak.Teď, když mám děti,tak na to nemám čas.Musím mnohokrát reagovat velmi rychle a nemám prostor dlouze se zamýšlet.Jiné je to u zásadních rozhodnutí,jako je Vaše stěhování a podobně.Co se týká našich rodičů,tak jen kopírovali naučené,takže je jen na nás, jak to uchopíme a jestli začneme vědomě tvořit svůj život a nebo se neustále budeme vymlouvat na okolnosti, rodiče, přátele:-) Je to jen na nás,co se svým životem uděláme.Přeji Vám spoustu rozhodných a veselých kroků beze strachu, hodně trpělivosti sama se sebou.Díky moc za Vaše řádky a brzy na přečtenou:-)
    Bi

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a přeji krásný den..