čtvrtek 24. září 2020

Intimity mé dusě-ROZHOVORY




Dnes myslím na ROZHOVORY. Na všechny ty rozhovory, mající radostné a šťastné počátky, které se s ubíhajícími minutami začnou proměňovat v pouhé shluky informací a dostávají tón monotónního a velmi hlasitého nádražního rozhlasu, oznamujícího holá fakta, čas příjezdu, či místo určení. 
Myslím dneska na všechny rozhovory, kdy oba zúčastnění v jednu chvíli začnou velmi opatrně a zlehka, téměř neznatelně, přešlapovat na místě a volit každičké slovo s nejvyšší opatrností, neboť jsou si velmi dobře vědomi, že právě vklouzli na tenký led, občas nebezpečně praskající, na který není radno vůbec vyjíždět. 

Přemýšlím nad vším tím obcházením horké kaše, kterou si tak často a rádi sami vaříme. Většinou si ji ještě hodně, až nesnesitelně přislazujeme, majíce pocit, že kdyby byla jednoduchá, prostá a obyčejná, stane se pro nás nepoživatelnou, či všední. Kaše je však stále horká a pálí čím dál víc a my se bojíme podat druhému lžíci, aby ji s námi ochutnal. 

Myslím na všechny chvíle, zaplněné slovy, které se jen tak říkají, aby bylo plno. Na všechny sliby, umírající ještě dřív, než jsou vůbec vyřčeny. Na očekávání a představy, které si den za dnem cákáme do duše, aby vytvořily alespoň uvnitř nás obrazy, lahodící našemu chtění.

Myslím na všechny hovory, kdy nevidíme oči toho druhého a snažíme se pohladit alespoň laskavostí slov, která jsou tak nedostatečná, jako dialog vedený bez duše. 
Myslím také, na divno pocity, které cítím, když tok slov ukončí bolest v žaludku, nebo uprostřed hrudníku, dávající mi jasně najevo, že kecám sama sobě a zánět v duši stále není zahojen. Dá se vůbec uzdravit zanícená a bolavá duše? 

Přemýšlím, jaká slova použít, když cítím prázdno uprostřed rozhovorů, slepých, hrajících si na schovávanou a nemajících směr. Třeba není potřeba nic říkat, jen nechat vyznít celou chvíli do vytracena. Nechat všechna ta slova křičet do ticha, ať mohou být pohlcena tmou a minulostí. 

Třeba jen příště stačí dojít na konec slepé ulice a křídou načmárat na nejbližší zeď jasné, velké a důrazné MILUJ!!!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za návštěvu a přeji krásný den..